Kousek sem, kousek tam

Zbyl vám kousek mrkve nebo několik již uvařených brambor? Většina lidí jídlo vyhodí do komunálního odpadu, přitom mohl daný kus jídla ještě jednou posloužit. Díky tomuto chování se v našich brněnských popelnicích objeví každý rok v průměru téměř 40 kg potravin na osobu. Nejen, že se jedná o nevyužitý potenciál, ale jde i o velmi neekonomické chování. Díky snaze vyhazovat méně potravin může každý ušetřit i několik tisíc korun ročně. Na změnu tohoto chování se zaměřili odborníci z Mendelovy univerzity spolu s kolegy z GREEN Solution a SAKO Brno.

Průzkum, který skončil v loňském roce probíhal zhruba v 900 brněnských domácnostech a výsledky ukázaly, že více plýtvají lidé na sídlišti, kde byla průměrná hodnota vyhozených potravin více než 50 kg na osobu. U rodinné zástavby byl tento objem nižší. Cílem výzkumu bylo zjistit, kolik potravin se v Brně zbytečně dostane do popelnic. Lidé si často neuvědomí, že každý vyhozený kousek ve výsledku udělá obrovský objem. Možnou formou jak méně plýtvat potravinami je menší spotřeba, dostatečná kontrola minimálních trvanlivostí nebo kompostování zbytků, které jsou k tomu určené. Příručka jak správně kompostovat, je vytvořená například od organizace SAKO.

Naši partneři

priprav-brno vut-brno svaz-zakladani-a-udrzby-zelene nadace-partnerstvi sfzp