ZELENÉ STŘECHY VÍTĚZEM KATEGORIE V SOUTĚŽI E.ON!

Jak možná mnozí z vás zaznamenali, město Brno se účastnilo celorepublikové soutěže E.ON Energy globe. Tedy soutěže, která každoročně oceňuje projekty, které pomáhají šetřit přírodu a energie. Finále a slavnostní vyhlášení proběhlo v sobotu 24.10.. Město Brno nejen, že vyhrálo, ale zároveň postoupilo do evropského kola.

Účastníci byli v rámci soutěže rozděleni do několika kategorií podle svého zaměření. Brno bylo zařazeno do kategorie „Čistý vzduch“, ve které bojovalo o vítězství s dotačním programem na podporu tvorby zelených střech. 
Zelené střechy představují velký přínos pro klima a prostředí, a zvláště užitečné jsou v městské zástavbě, kde se jejich prostřednictvím snižuje teplota a bezprostřední okolí je čištěno od částic polétavého prachu. Dotační program začal vznikat na podzim 2018 ve spolupráci s odborníky z VUT a poprvé byl vyhlášen na jaře v roce 2019. Magistrát města Brna přijal za dva roky existence dotačního programu téměř 200 žádostí o dotaci. Největší zájem o zelenou střechu mají dle dostupných dat majitelé rodinných domů, žádosti však podávají i SVJ na své bytové domy, firmy i nákupní centra. Z typů zelených střech, které dotační program podporuje, převažuje extenzivní, tedy nižší porost s méně náročnou údržbou. Největší ozeleněná plocha v rámci jedné stavby zatím činila přes 2000 metrů (maximální podporovaná plocha je 1000 metrů). 
Dotační program „Zeleň střechám“ je v republice jediný svého druhu, i proto město Brno doufalo v umístění v soutěži E.ON Energy globe. Děkujeme za Vaše hlasy v soutěži!

Naši partneři

priprav-brno vut-brno svaz-zakladani-a-udrzby-zelene nadace-partnerstvi sfzp