ČERNOČERNÁ TMA

Tma, která by se dala krájet, už je bohužel asi minulostí, pokud nejste v hlubokých aljašských lesích. Mezinárodní asociace tmavé oblohy se snaží každoročně akcí „Týden tmavé oblohy“ upozornit na zvyšující se podíl světelného znečištění. Tento rok bude akce probíhat od 15. do 22. dubna. Kvůli světelnému znečištění můžeme pozorovat jen nepatrný zlomek hvězd na noční obloze. Pojďme to zkusit změnit.

Jakékoliv umělé světlo, které není nezbytně nutné je znečišťující látka, která ruší divokou zvěř, má vliv na naše zdraví, plýtvá penězi a drahocennými energiemi a v neposlední řadě znemožňuje jakékoliv pozorování hvězd na noční obloze.

Každoročně se zvyšuje světelný smog kvůli růstu populace a větší urbanizaci. Téměř 85 % světové populace je ovlivněno světelným znečištěním. Zkusme místo rozsvíceného světla v kuchyni vyjít ven a pozorovat hvězdy.

Město Brno zmapovalo, jak vypadá jeho území při vypnutém a zapnutém veřejném osvětlení. Na rozdíl se můžete na mapě podívat i vy. Stačí si zapnout nebo vypnout vrstvu, rozsvícené, respektive zhasnuté noční ortofoto.

Technické sítě Brno, které se starají o veřejné osvětlení, se snaží s tímto trendem bojovat, a to hlavně za pomocí regulace světla na dálku, cíleného svícení na cesty, tak aby lampy neoslňovaly okolí nebo udržováním veřejného osvětlení v dobrém provozním stavu.

Naši partneři

priprav-brno vut-brno svaz-zakladani-a-udrzby-zelene nadace-partnerstvi sfzp