Kdo to cvrliká na zahradě? Zjistíte to v rámci Ptačí hodinky!

I v letošním roce vyhlásila Česká společnost ornitologická již 6. ročník tzv. Ptačí hodinky. I když název nese pouze hodinový údaj, celá akce bude probíhat mezi 5. a 7. lednem 2024. Cílem je sčítání ptáků během zimního období. Díky přeshraniční spolupráci s Německem a Rakouskem je možné nasbírané výsledky porovnat v mezinárodním měřítku.

V loňském roce se do sčítání zapojilo 28 tisíc lidí, kterým se podařilo vypozorovat 517 tisíc ptáků. Nejčastějšími pozorovanými druhy byly sýkory modřinky a koňadry, oba druhy vrabců, kos černý a hrdlička zahradní. Kvůli změnám klimatu zde však zůstávají zimovat i druhy, které dříve odlétaly do Středomoří. I to je jeden z cílů této akce: zjistit, jak ovlivňuje klimatická změna chování během sezónní migrace ptactva.

Najděte si jednu hodinu svého času a pozorujte, jaké druhy přiletí k vám na krmítko, balkón nebo zahradu. Pozorování musí probíhat na jednom místě, aby nedošlo ke zkreslení výsledků. Nejste si jistí, jaký druh se u vás objevil? ČSO vytvořila jednoduchý určovací klíč. Sčítání může být i vhodnou aktivitou do hodin biologie či přírodopisu. Na stránkách Ptačí hodinky můžete nalézt spousty metodik a pracovních listů.

Naši partneři

priprav-brno vut-brno svaz-zakladani-a-udrzby-zelene nadace-partnerstvi sfzp