PŘEDNÁŠKY V ČERNOVICKÉM SADU OD KVĚTNA PORADÍ JAK ŠETŘIT S VODOU

Co je to permakultura a jak pomáhá udržovat vláhu v zahradě? (Online ve čtvrtek 13. 5. od 17:00 hod.). Ve čtvrtek 13. 5. v 17:00 hod. startuje v městské části Černovice cyklus přednášek „Přednášky o vodě“ v černovickém sadu věnovaný šetrnému zacházení s vodou a zavádění ekologicky udržitelných principů do každodenní praxe.

První přednáškou provede Bc. Jitka Stříšková, která představí základní principy permakultury. S ohledem na pandemická opatření proběhne akce v online podobě.

Ke svým zkušenostem s permakulturou uvádí nadšená propagátorka permakultury následující: “Ještě před deseti lety jsem o zahradničení nechtěla ani slyšet – nejvíc mě na něm stresovalo každodenní zalévání. Pak jsem ale objevila permakulturu a můj život se zcela změnil. Dnes je ze mě nadšená pěstitelka, moje zahrada mi dává zdravé jídlo a přitom ji zalévám jen občas. Dokonce i v období vleklého sucha, které se v posledních letech stává klimatickou normou. Základem permakultury je poučení z fungování přírodních systémů. Příroda také nezalévá denně, a přesto každý jí ponechaný kout zdárně zarůstá. Ve své přednášce přiblížím principy permakulturní, ekologické a přírodní zahrady a podělím se s vámi o zkušenosti s jejím vytvářením.

Projekt je realizován díky finanční podpoře statutárního města Brna v rámci programu Ekovýchova. Přednášky připravuje místní černovický spolek Turgeněvova ve spolupráci s odborníky na dané téma a probíhají jednou za měsíc vždy ve čtvrtek od 17 hod.

Druhá z přednášek s názvem Na návštěvě u žížal bude následovat ve čtvrtek 10. června od 17:00 hod. a o praktické rady a zkušenosti se podělí vedoucí brněnského EkoCentra Písečník Zbyněk Zavadil.

Na návštěvě u žížal

Praktické zkušenosti, tipy a zajímavosti k vermikompostování, tedy domácímu kompostování se žížalami. Přednáška zahrne také více než šestileté zkušenosti se šetrným hospodařením v inspiračním centru Písečník, které je založeno na jednoduchých a technologicky nenáročných praktikách našich předků v nakládání s vodou, jejím zadržováním a využitím na pozemku nebo šetrným pěstováním a ošetřováním zahradních rostlin.

Přednášející: Mgr. Zbyněk Zavadil, ředitel centra Písečník a propagátor ekologicky šetrného a zdravého životního stylu

Pro bližší informace:

www.facebook.com/prednaskyvsadu

Kontakty:

Martina Dobrovolná, 774155917

Naši partneři

priprav-brno vut-brno svaz-zakladani-a-udrzby-zelene nadace-partnerstvi sfzp