Kam s ním?

Co bude se statisíci solárními panely, jakmile za 25 let doslouží? Palčivá otázka všech čistých zdrojů energie. Vznik energie jako takový sice čistý je, avšak výroba, a hlavně následná likvidace je zatím velkým otazníkem. Brněnské Centrum materiálového výzkumu Fakulty chemické VUT nabízí novou technologii, která by mohla tento problém vyřešit.

Solárních panelů ve skladech recyklačních společností přibývá – podle dat firmy VIA ALTA je jich aktuálně v České republice potřeba zlikvidovat 3–4 tuny denně. Úkolem tak je vytvořit metodu, která umožní zpracovávat obrovské množství odpadu ekologicky, ale zároveň i ekonomicky, aby byly subjekty ochotny tuto práci podstupovat.

Metoda zpětného získávání drahých kovů z panelu se ekonomicky nevyplatí. Výzkumníci však přišli s možným řešením. Slisováním panelu do hliníkových puků může dojít k jejich znovupoužití např. ve slévárenství. Kovy, které jsou součástí panelů, mohou vylepšovat vlastnosti hliníkových slitin. Pokud slévárenské firmy roztaví puky ve správném poměru s hliníkem, může z této směsi vzniknout nový blok motoru nebo třeba převodovka.

Více informací můžete nalézt na stránkách Fakulty chemické VUT.

Naši partneři

priprav-brno vut-brno svaz-zakladani-a-udrzby-zelene nadace-partnerstvi sfzp